Tv. liljen der traditionelt bruges som billede på renhed. Th. romernes blomstergudinde Flora, der strør hvide og røde roser for sine fødder.

Blomstersprog

Sig det med blomster - er blevet blomsterbutikkernes slogan. Men det er der ikke noget nyt i. Inden for bl.a. religion, kunst, litteratur og mode har blomster længe været tillagt en særlig symbolsk betydning. For ikke at tale om folketroen, der har tillagt de lokale planter både helbredende og varslende betydninger.

Gennem hele kristendommens historie - og langt tilbage i dens rødder i de nærorientalske frugtbarhedsreligioner - har man brugt blomster som symboler for det hellige. Afskårne blomster brugtes i barokken som billede på livets forgængelighed, liljen fik i Art Nouveau en erotisk medbetydning. For ikke at tale om den betydning planter og blomster har i H.C. Andersens symbolske univers.

I 1800-tallet spillede blomster i det hele taget en speciel rolle, og de fik en særlig dimension som et hemmeligt sprog. Der udkom en stribe almanakker med fortolkninger af blomsternes betydning, man satte bestemte blomster i knaphullet, hvis man var med på moden osv.

I princippet kan man, hvis man går tilbage til de gamle bøger om blomstersprog, sammensætte sin buket, så kæresten, chefen, svigermor, eller hvem man nu har lyst til at forære blomster, får klar og tydelig besked om, hvad man synes om ham eller hende.

Foredraget vil blive ledsaget af bl.a. billeder.

Tilbage