Læs kronikken i Politiken her

Den sidste have
Der er mennesker, der lader sig begrave i de ukendtes grav, blandt andet fordi den altid står smukt pyntet med blomster. Men i de senere år er der kommet mere focus på de traditionelle gravsteder og mulighederne for her at skabe en meget personlig sidste have.

De store internationale haveudstillinger har den sidste have med som tema, havebladene har taget emnet op, og mange har allerede - kontroversielt eller ej - sat deres meget individuelle præg på den sidste have for at have et meget personligt eller måske bare et meget smukt minde om de elskede afdøde.

Der er gravsteder, der leder tankerne hen på sommerenge, andre er holdt i minimalistisk stil med få planter og nogle få enkle sten eller udstråler en dejlig frodighed. Nogle sætter lygter, små bamser, ænder og lign. for på den måde at gøre gravstedet intimt og personligt.

I foredraget fortæller vi i ord og billeder (powerpoint) om de mange forskellige måder at forholde sig til den sidste have på - om de nyere tendenser og om kirkegårdene og gravstederens historiske udvikling.
Vi har besøgt og fotograferet et stort antal kirkegårde fortrinsvis her i landet og haveudstillinger med de sidste nye trends inden for gravsteder.

Foredraget er bl.a. holdt i Vedbæk kirkes menighedshus i januar 2006.

Tilbage