Den paradisiske have

Når vi i vores haver forsøger at skabe vores eget lille paradis, er det meget individuelt, hvordan vi forestiller os det. Mange ser for sig en romantisk rosenhave, andre forestiller sig en blomstereng. Bevidst eller ubevidst søger vi at skabe eller genskabe den fredfyldte harmoni, vi forbinder med den første have - Paradisets have.

Denne forestilling om, at den paradisiske tilstand har at gøre med en særlig, udvalgt have, findes i mange kulturer, lige fra jødisk, islamisk, kristen til buddhistisk kultur.

I foredraget vil vi se på, hvordan forestillingerne om den paradisiske have kommer til udtryk i forskellige tiders og kulturers havearkitektur - lige fra den lukkede klosterhave med dens stilhed og kontemplation, den romantiske landskabshaves frodighed til zen-havens strenghed og renhed. Og vi vil se på, hvordan disse forestillinger kommer til udtryk i kunst og litteratur.

Vi vil komme ind på bibelhaverne, som haveelskere i mange lande har lavet med planter, der bevidst henviser til den religiøse dimension. Og på planter, der navnemæssigt spiller på det religiøse eller har en historie med et religiøst indhold knyttet til sig - som f.eks. passionsblomst, madonnalilje, kejserkrone eller vintergæk.

Foredraget bliver ledsaget af billeder.

Tilbage